Boekrecensie: Het zoutpad – Raynor Winn

  • Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten.

Als fervent reiziger was ik heel benieuwd naar dit boek, zeker omdat veel mensen er heel erg positief over zijn. Wil ik na afloop mijn wandelschoenen aantrekken om ook langs dit Engelse kustpad te gaan lopen?

  • Titel: Het zoutpad
  • Originele titel: The Salt Path
  • Auteur: Raynor Winn
  • Uitgeverij: Uitgeverij Balans
  • Genre: Non-fictie
  • Verschenen: 28 december 2018
  • Bladzijden: 320
  • Sterren: 3
  • ISBN: 9789463821056
Het boek Het zoutpad van Raynor Winn met een kompas en een paar wandelschoenen

Waar gaat Het zoutpad over?

Het boek is autobiografisch. Raynor en haar man Moth raken door een slechte investering en slepende rechtszaak hun huis in Wales kwijt en worden dakloos. En alsof dat nog niet erg genoeg is blijkt Moth ook nog eens ernstig ziek te zijn. Raynor bedenkt impulsief dat ze dan het South West Coastal Path kunnen gaan lopen. Dat is maar liefst 1014 kilometer langs de Engelse kust.

Van hun weinige geld kopen ze een heel basic kampeeruitrusting en vertrekken ze naar het pad. Ze trotseren de zware tocht. Van slopende stijgingen tot helse regens, alles terwijl ze wildkamperen langs het pad. Op een bepaalde manier lijkt de wandeling hen weer een doel in het leven te geven.

Maar hoe lang kunnen ze doorlopen? Wat als de winter aanbreekt? Lijkt Moth nou gezonder te worden naarmate het zware pad vordert? En wat moeten ze doen als het pad afgelopen is?

Wat vond ik van Het zoutpad?

Hoewel Het zoutpad een prachtig verhaal is, moet ik zeggen dat het me niet meteen heeft gegrepen. Voor mij is het boek wat traag en zijn de personages heel anders dan ik, waardoor het me minder pakte dan ik eigenlijk had verwacht. Desondanks is het zeker een mooi boek waarvan ik blij ben dat ik het heb gelezen.

Raynor Winn zorgt er echt voor dat je meeleeft en bijna voelt hoe je zelf voortploetert over het pad. Ook lijkt Moth me een heel leuke man, vol doorzettingsvermogen ondanks de uitzichtloze situatie. Ik kreeg bijna zin om ook het pad op te gaan.

Het stel besluit om met hun laatste geld kampeeruitrusting te kopen en compleet ongetraind op pad te gaan. Hoewel het niet de slimste aanpak is bewonder ik wel dat ze het proberen. Je moet immers wat als je geen huis meer hebt en het is beter dan op straat leven, zoals anderen die ze onderweg tegenkomen.

Paperback van Het zoutpad van Raynor Winn met kompas en wandelschoenen

De wandeltocht langs de kust

Wat ik echter jammer vond is het feit dat ik vaak het gevoel kreeg dat ze hun wandeltocht zelf niet echt leuk vonden. Het weer is vaak vreselijk, ze hebben het zwaar, ze hebben pijn en geregeld zit eigenlijk alles tegen. Hoewel ik zelf ook wat uitdagingen ben aangegaan die, als ik ze beschrijf, misschien niet zo leuk lijken (zoals de Nijmeegse Vierdaagse of in één weekend zowel een 5 kilometer als een 10 kilometer als een halve marathon rennen) kijk ik er wel met plezier op terug. Ik vermoed dus dat dit ook het geval is geweest met dit avontuur, maar zo komt het toch niet altijd echt op me over. Ik had gehoopt zin te krijgen deze tocht ook te maken, maar dat kan ik nu niet echt zeggen.

Al met al spreekt het boek me minder aan dan verwacht door de vele herhalingen. Grauwe landschappen, geen geld om iets te kopen maar toch doen, we bestelden een pot thee want dat is het goedkoopst.. Het is ongetwijfeld waar, maar toch. Stiekem vond ik het deel van het boek in de winter nog interessanter, terwijl het pad daar niet eens centraal staat.

Zou ik het boek aanraden? Als een boek over een eindeloze wandeltocht je erg aanspreekt zeker wel, of als je benieuwd bent hoe mensen omgaan met zoveel tegenslag in het leven. Maar mijn favoriet is het niet.

3 sterren

Toch benieuwd geworden?

Bestel Het zoutpad bij je lokale boekhandel
Bestel Het zoutpad op Bol.com

Vervolg op Het Zoutpad

Raynor Winn heeft een vervolg geschreven op Het zoutpad. Dit boek heet De wilde stilte en gaat over de tijd na de wandeltocht. Deze staat zeker ook nog op mijn lijstje, want ik ben ondanks het feit dat het boek me niet greep wél benieuwd hoe het verhaal verder gaat. Om die reden geef ik het boek ook geen onvoldoende.

Bestel De wilde stilte bij je lokale boekhandel of op Bol.com als je ook benieuwd bent geworden.

Wat vond jij van Het zoutpad?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.